3. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresi Kazakistan’da Başladı.

19-04-2018

Kazakistan’ın Almatı kentinde “Reel ve Finansal Sektöründe Jeopolitik Değişimleri Anlamak” konulu 3. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresi başladı. Kongrenin bu yılki onur konuğu Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar, Türk dünyasının güç merkezi olabilmesinin tek koşulunun bilim üretmek olduğunu söyledi.
Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk Kazak Üniversitesi tarafından düzenlenen forumun açılışına; Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, Almatı Başkonsolosu Oğuz Kaan Köksal, Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar’ın yanı sıra Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan’dan akademisyenler katıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Şimşek’in koordine ettiği kongrede Orta Asya ülkelerinde finansal gelişme ve iş döngüsü, bölge bankacılığı, merkez bankacılığında yeni zorluklar, para siyaseti, sermaye piyasalarında yatırımcı koruma, jeopolitik değişim ve onun piyasalara etkisi, Orta Asya ve Avrasya’da ekonomik bölgeselleşme gibi konuların ele alınacağı kaydedildi.
“BİLİM ÜRETMELİYİZ”
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Yıldız, Türk dünyasının ilk Nobel ödülü sahibi Sancar’ı Kazakistan’da ağırlamaktan onur duyduğunu dile getirerek kongrenin başarıyla geçmesini diledi. Sözlerine atayurdunda olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Sancar, Türk dünyasının yüzyıllar boyunca bilim ve teknolojinin merkezi olduğunu vurgulayarak, “Burası ata yurdu. Burayı çocukluğumdan beri hep merak ederdim, düşünürdüm, hakkında tarih kitapları okurdum. Bu yüzden buraya gelmek benim için onur verici, heyecan verici bir hadise olmuştur. Bin yıl önce bilimde önde olan Türk dünyasının sonrasında derin bir uykuya daldı. Çin de bizimle benzer süreçleri yaşadı ama şimdi toparlanıp bilimsel üretimde tekrar ilk sırayı alıyor. Biz ise gerideyiz. Neyi yanlış yaptığımızı oturup düşünmemiz lazım” dedi. Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Musa Yıldız da, küresel ve siyasi çatışmaların temelinde ekonomik ve finansal gelişmelerin yattığını ifade etti.
SANCAR’A DİVAN’I HİKMET KİTABI
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Aziz Sancar’a Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 2016-2017 yıllarında ilan ettiği Hoca Ahmet Yesevi Yılı anısına Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin Mütevelli Heyet Başkanlığı tarafından hazırlanan Divan-ı Hikmet kitabı takdim edildi. Üç gün sürecek kongreye dünyanın birçok ülkesinden gelen bilim insanları ve sektör temsilcileri katılıyor.
Oluşturulma Zamanı : 19/04/2018 14:02 | Son Güncellenme Zamanı : 19/04/2018 14:12