PROF. DR. TUGEN, “WE WILL PROVIDE IMPORTANT BENEFITS OF BROTHERHOOD”
PROF.DR. TÜĞEN, “KARDEŞLİK BAĞLARI ÖNEMLİ KAZANIMLAR SAĞLAYACAK”
Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Ömer Yiğitbaşı Konferans Salonunda “Demografik Gelişim ve Hazar Denizinin Statüsü Bağlamında Türk Dili Konuşan Ülkeler” panel düzenlendi. Panele Azerbaycan Cumhurbaşkanlığına Bağlı Devlet İdarecilik Akademisi Dekanı Prof. Dr. Çingiz İsmayılov, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi, Şube Müdürü Prof. Dr. Zakir Eminov, DEÜ İİBF Türk Dünyası İktisadi Araştırmalar Topluluğu Danışmanı Prof. Dr. Recep Kök ve Azerbaycan Kardeşlik ve İşbirliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Asif Kurban ile Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kamil Tüğen katıldı.
Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kamil Tüğen, Türkiye ile Azerbaycan iki kardeş ülke olduğunu belirterek, İzmir ile Bakü arasında 1980’li yılların başından itibaren kardeşlik köprüleri kurulduğunu söyledi. Tüğen, “Hazar’ın küresel güç mücadeleleri açısından en belirgin yönü, dünya petrol rezervinin ve doğalgazının önemli bir bölümünü barındırmasıdır. Denize kıyıdaş ülkelerin, denizin imkanlarından faydalanma ve çevre sorunlarının çözümü konusunda uzlaşmacı olmaları gerekir. İlişki ve işbirliğimizin artmasını iki ülke için önemli kazanımlar sağlayacaktır” dedi.
TÜRK DİLİNİ KONUŞAN ÜLKELER İŞBİRLİĞİNİ ARTTIRMALI
Oturum başkanı Doç. Dr. Nevzat Şimşek ise, “Asya ve Doğu yükselmektedir. 15’nci yüzyıla kadar Çin ve Hindistan temel üretimin yapıldığı yerlerdi. Sonrasında yaşanan coğrafi keşifler ile Portekiz, İspanya başta olmak üzere Batılı devletler güçlenmiş, 19. Yüzyılda İngiltere ve 20. Yüzyıla gelindiğinde Amerika Birleşik Devletleri yükselen güç olmuştur. Doğu yükselmekteyken Batı hala zengin olan taraftır. Üretim Asya’da gerçekleşmekteyken teknoloji Batı’dadır. Belirsizlik ve problem arz eden başlıca meselelerdir. Türkiye’nin Türk Dili konuşan ülkeler ile arasındaki ekonomik ve kültürel işbirliğinin ve ticaretin arttırılması gereklidir. Bu noktada en önemli mesele Hazar Denizi’nin statüsüdür” diye konuştu.
Prof. Dr. Çingiz İsmayılov Azerbaycan’ın tarihi ve ekonomik değeri hakkında, Prof. Dr. Zakir Eminov ise, 20. yüzyılda demografik yapının değişimi, kadının rolü ve göç meselesi konusunda birer konuşma gerçekleştirdi.