Dokuz Eylül Üniversitesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Programı’nın bağlı bulunduğu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin temelini oluşturan Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu, 9 Eylül 1944 tarihinde kurulmuştur. 8 Haziran 1959 tarihinde kabul edilen 7334 sayılı kanunla İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi haline getirilmiştir. İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1968’de fakülte olarak Ege Üniversitesi’ne bağlanmıştır. 20 Temmuz 1982 tarihinde 41 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmündeki Kararname ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi adı altında Dokuz Eylül Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Fakülte Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonometri, İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Maliye ve Yönetim Bilişim Sistemleri olmak üzere yedi bölümden oluşmaktadır. Eğitim, tüm bölümlerde örgün ve ikinci öğretimde olmak üzere sürdürülmekte olup, eğitim dili Türkçedir. 2001-2002 öğretim yılı başından itibaren tüm bölümlerde zorunlu hazırlık sınıfı eğitimine başlanmıştır.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Programı, sosyal politika, çalışma ekonomisi, endüstri ilişkileri, sosyoloji, psikoloji, iş hukuku ve sosyal güvenlik gibi sosyal bilimlerin birçok dalını içine alan disiplinler arası bir kimliğe sahiptir. Programımızın kuruluşu Ege Üniversitesi, İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi bünyesinde 1969 yılında Prof. Dr. Muhittin ALAM tarafından kurulan Sosyal Politika Kürsüsü ile başlamıştır. Dokuz Eylül Üniversitesindeki Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Programı ise 1982 yılında kurulmuştur. Çalışma Ekonomisi, İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Yönetim ve Çalışma Psikolojisi, Yönetim ve Çalışma Sosyolojisi olmak üzere dört anabilim dalında eğitim vermekte olan bölümde, ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde 2 tezli, 3 tezsiz olmak üzere toplam 5 Yüksek Lisans ve bir Doktora programı eğitimi de verilmektedir.
Program Vizyonumuz:
“Eğitim ve bilim ışığında, girişimciliği ve yenilikçiliği teşvik eden, toplumsal sorunların çözümü adına sosyal politikaların geliştirilmesinde öncü, toplumsal barışa ve toplumsal huzura katkı sunan bir Program olmaktır.”
Program Misyonumuz:
“Gerçekleştirdiği eğitim ve bilimsel araştırmalar vasıtasıyla toplumsal adalet ve fırsat eşitliğinin gelişmesine de katkı sunarak insanlığın ekonomik, kültürel ve sosyal zenginliğini artırmaktır.”
Program Eğitim Amaçları: