İİBF Engelsiz Çalışma Odası Açıldı

26-03-2018

Engelli öğrencilerimizin öğrenim hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla gerekli akademik ortamın hazırlanması ve eğitim-öğretim süreçlerine tam katılımlarını sağlama sorumluluğumuz gereği hazırladığımız “ Engelsiz Çalışma Odası” açılışı Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Recep Yiğit ve çeşitli birim temsilcilerinin katılımıyla açıldı.
Açılışımızda öğrencilerimiz, akademik ve idari personelimizin yanında çeşitli engelli kurumlarından temsilciler de yer aldı.
İİBF Dekan V. Prof. Dr. Kamil Tüğen, Dokuz Eylül üniversitesi Engelli Öğrenci Temsilcisi Umut Mutlu ve Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Recep Yiğit’in konuşmalarının ardından kurdele kesilerek açışımız gerçekleşti. Açılışın ardından Engelli Öğrenci Akademik Danışmanı Arş. Gör. Adil Çamur katılımcılara odanın imkanlarına ve kullanımına ilişkin bilgi verdi. Öğrencilerimiz ekran okuyucu program yüklü bilgisayarları denediler.
Engelsiz Çalışma Odası, İktisadi ve İdari Bilimler Yerleşkesi D Blok Zemin Kat’ta yer almaktadır.
Açılışın ardından Hukuk Fakültesi’nin taşınması sonrası tadilatı tamamlanan E Blok’ta incelemelerde bulunan yetkililer, Maliye Kulübü öğrencilerinin organize ettiği fidan dikme etkinliği katıldı.

Dekan v. Prof. Dr. Kamil Tüğen’in açlışta paylaştığı konuşma:
Sayın Üniversitemiz Genel Sekreteri, Fakülte Dekanları, Yüksekokul Müdürleri, Dekan Yardımcılarımız, Bölüm Başkanlarım, Hocalarım, Meslektaşlarım, Sevgili Misafirlerimiz, Öğrencilerimiz,
Fakültemiz Engelsiz Çalışma Odamızın ve E Bloğumuzun açılışına hoş geldiniz.
Bugün sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyuz.
İnşaallah Fakültemiz ve Üniversitemiz her yönden örnek bir kurum olacaktır.
Engelsiz Çalışma Odamız farklı üniversitelerdeki uygulamalar incelenerek hazırlanmıştır. Ülkemizde çok az sayıda üniversitemizde böyle bir çalışma odası olduğunu gördük.
Mevzuatımızda uluslararası sözleşmelere göre engellilerin tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit şekilde faydalanmalarını sağlamak için düzenlemeler yapılmıştır.
Yükseköğretim Kurulu, yükseköğrenim gören engelli öğrencilerin öğrenim hayatlarını kolaylaştırabilmek için gerekli akademik ortamın hazırlanmasını, eğitim-öğretim süreçlerine tam katılımlarını sağlamak amacıyla gerekli tedbirleri almak ve düzenlemeler yapmak üzere Yükseköğretim Kurumları Engelliler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği’ni çıkarmıştır.
Bu doğrultuda üniversitemizde Engelsiz Dokuz Eylül Koordinatörlüğü, Engelli Öğrenci Birimi kurulmuştur. Bu birim, Dokuz Eylül Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi yönergesi doğrultusunda çalışmalarına devam etmektedir.
Fakültemizde de Dekan Yardımcımız Doç.Dr. Selim Şanlısoy’un koordinasyonunda akademik ve idari engelli öğrenci danışmanlarımızla birlikte sorumluluklarımızı yerine getirme gayretindeyiz.
Talepler ve ihtiyaçlar doğrultusunda rampa düzenlemeleri yapıyoruz, derslik programlamasını öğrencilerimizin erişimine imkan verecek şekilde düzenliyoruz, sınavlarda okuyucu desteği sağlıyoruz. Öğretim üyelerimize yönergeyle uyumlu ders ve sınav uygulamaları için bilgilendirme yapıyoruz.
Bugün açılışı için bir araya geldiğimiz Engelsiz Çalışma Odası Fakültemiz öğrencilerinin ihtiyaçlarına uygun olarak planlanmıştır. Odamızdaki iki adet bilgisayarda ekran okuyucu program yüklüdür.
Programın adı “NVDA”.
Ekran okuyucusu; görme engellilerin, bilgisayar ve akıllı telefonlarnı kullanabilmek için faydalandıkları yazılımdır. Ekran okuyucuları, ses sentezleyicileri (TTS) kullanarak sesli geri bildirim sağlar ve uygulamaların yönetilmesine imkan verir. Bu şekilde görme engelliler, web sayfalarına göz atabilir, e-posta gönderebilir ve okuyabilir, sosyal medya hesaplarını yönetebilir.

Okuyucu desteği ile odamızı sınavlar için de kullanacağız. Öğrencilerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda odamızın imkanlarını geliştireceğiz. Odamızın 30 metre yanına engelli tuvaleti de yaptık. Kampüsümüzde toplam 4 adet engelli tuvaletimiz bulunmaktadır.
Fakültemiz “Engelsiz İİBF” internet sayfası da tasarlanmış ve kullanıma açılmıştır. Fakültemizin engelli öğrencilerimize yönelik hizmetlerine internet sayfamızdan ulaşılabilmektedir.

Fakültemizdeki engelli gruplarına göre öğrenci sayıları kayıt sırasındaki beyanlara dayanıyor. DEBİS’te yapılan ön kayıt sırasında öğrencilerin beyanlarıyla oluşan bir tablomuz var. Toplam öğrenci sayımız 11.566. Öğrenci işlerinden gönderilen listeye göre “engel” belirten toplam 275 öğrencimiz bulunuyor.
Katılımınız için teşekkür ederim.


Fotoğraf 1 : İİBF Dekan v. Prof. Dr. Kamil Tüğen, Üniversite Genel Sekreteri Dr. Öğretim Üyesi Recep Yiğit ve Engelli Öğrenci temsiclisi Umut Mutlu oda açılış kurdelesini kesiyor.

Fotoğraf 2: Üniversite Genel Sekreteri Dr. Öğretim Üyesi Recep Yiğit kürsüde konuşma yapıyor. Engelisz çalışma odasının önü. Katılımcılar Recep Yiğit’i dinliyor.

Fotoğraf 3: Fakülte Engelli Öğrenci Danışmanı Arş. Gör. Adil Çamur odanın kullanımına ilişkin bilgi veriyor. Katılımcılar odanın içinde.

Fotoğraf 4: Odanın içinde toplu fotoğraf. Öğrenciler, akademik, idari personel ve açılış için gelen konukların bir kısmı fotoğrafta yer alıyor.

Oluşturulma Zamanı : 26/03/2018 19:26 | Son Güncellenme Zamanı : 26/03/2018 19:26