Information Announcement by Ministry of Health about Coronavirus

04-02-2020

İlgili Afiş için tıklayınız.

Çin’de görülen Koronavirüs hastalığı sebebiyle gerekli koruma ve kontrol önlemlerinin alınması amacıyla Sağlık Bakanlığı bünyesinde gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Bu kapsamda alınması gereken önlemler ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilmektedir.

Koronavirüsler, soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Ağır Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir. Bugün dünya genelinde görülmeye başlayan 2019-nCoV de koronavirüs alt türleri arasında yer almaktadır.

Bu virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar genellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve ateşin olduğu, üst solunum yolu enfeksiyonu şeklindedir. Ancak bazen akciğerleri, alt solunum yollarını etkileyerek zatürre ve bazen de ölüme neden olabilmektedir. 2019-nCoV hastalarının çoğunun hafif vakalar olması ve kaybedilen vakaların göreceli olarak SARS ve MERS’ten çok daha az olması dikkat çekmekledir. Ülkemize, Çin Halk Cumhuriyeti ve vakaların yoğun olarak görüldüğü diğer ülkelerden (Dünya Sağlık Örgütü tarafından şimdilik Kore. Japonya ve Tayland olarak belirlenmiştir) öğrenciler gelebilmektedir.

Kurumunuz/Kuruluşunuz bünyesindeki okulunuzda eğitim ve öğrenim gören ya da konaklama biriminde (yurt otel/motel pansiyon vb.) kalan öğrenciler arasında: son 14 nünde Çin veya vakaların yoğun olarak görüldüğü diğer ülkelerde (Pünva Sağlık Örgütü tarafından şimdilik Kore. Japonya ve Tayland olarak belirlenmiştir) hulunma övküsü olan veya sağlık kurumları tarafından doğrulanmış 2019-nCoV enfeksiyonu vakası ile yakın temas eden ve ateş, öksürük, solunum sıkıntısı, hızlı nefes alıp verme.göğüs ağrısı gibi şikâyetleri bulunan öğrenciler olduğunda öncelikle 112’ye bilgi verilmesi, şikâyeti olan öğrencinin diğer öğrencilerden ivedilikle ayrılıp tıbbi/cerrahi maske takması ve sağlık kuruluşlarına 112 aracılığıyla başvurması sağlanmalıdır. Ayrıca şikâyeti olan öğrenci ile aynı sınıftaki öğrencilere ve/veya aynı yatakhaneyi paylaşan öğrencilere, şikâyeti olan öğrencinin değerlendirmesi tamamlanana kadar tıbbi/cerrahi maske takması sağlanır. Şikâyeti olan öğrencinin solunum yolu veya vücut çıkartılan (salya, balgam, kusmuk) ile belirli bir şekilde kirlenmiş bir yüzey var ise burası sulandırılmış çamaşır suyuyla (1:10 normal sulandırarak) (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) temizlenir.

Ayrıca genel enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak için uygulanması önerilen temel enfeksiyondan korunma ve kontrol ilkeleri aşağıda yer almaktadır:

  • Sınıflar ve konaklama birimi odaları iyi havalandırılmalı ve standart genel temizliği yapılmalıdır.
  • Öğrencilerin el hijyenine dikkat etmeleri sağlanmalıdır. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkollü el antiseptiği kullanılmalıdır. Bunun için erişilebilir yerlere alkollü el antiseptiği konulması uygundur.
  • Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kâğıt mendil ile örtülmeli, kâğıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içi kullanılmalı, mümkünse kalabalık yerlere girilmemelidir.
  • Şikâyetleri olan öğrenci Kurumunuz/Kuruluşunuz bünyesindeki konaklama birimlerinde kalan bir öğrenci ise oda 1 gün boş bırakılır veya hemen yeni öğrenci alınacak ise: odalar, tuvalet, banyo gibi kapalı alanlar iyi havalandırılır, temizlik esnasında eldiven kullanılır, banyo, tuvalet, klozet, lavabo, kapı kolları, tırabzanlar ve telefon ahizesi gibi sık kullanılan yüzeyler günde en az bir kez sulandırılmış çamaşır suyuyla (1:100 normal sulandırmada) (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) temizlenir. Bardak, tabak gibi kullanılan eşyalar su ve deterjanla yıkamalıdır. Çarşaf, havlu gibi materyal ise 60-90°C ‘de normal deterjan ile çamaşır makinesinde yıkanır.
  • Kurumunuz Kuruluşunuz bünyesindeki konaklama birimlerinde kalan bir öğrencinin kesin vaka olduğu tespit edilirse Sağlık Müdürlüğü ekipleri mekânların temizliği ve olası temaslıların takibi için sizlerle temasa geçecektir.
Create Timestamp : 4/02/2020 20:06 | Last Update Timestamp : 4/02/2020 20:10