Öğrenci İşleri – Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
-
- DEBİS ve E-devlet üzerinden hangi belgeleri alabilirim?
DEBİS: Öğrenci belgesi, not durum belgesi, dökümlü not durum belgesi, disiplin durumu belgesi, kayıp kart başvurusu ve geçici mezuniyet belgesi gibi belgeleri DEBİS sistemi üzerinden alabilirsiniz.
Bilgi: Başvuru esnasında Öğrenci Belgesine not düşebilirsiniz.
E-Devlet: Öğrenci belgesi, transkript ve mezuniyet belgesi gibi belgeleri e-devlet üzerinden temin edebilirsiniz.
- YKS sonucu ile Fakültemize yerleşen adaylar için kayıt rehberi var mı?
Evet.
(a) Elektronik kayıt (E-Devlet) yapacak adaylar için: https://www.turkiye.gov.tr adresinden sisteme giriş yaparak Kurumlar sayfasındaki Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı menüsü altında yer alan “Üniversite E-Kayıt” adımından elektronik kayıt işlemini yapabileceklerdir.
(b) Bizzat kayıt işlemleri (debis.deu.edu.tr) yapacak adaylar için: Üniversitemize yerleşen adayların, kesin kayıt işlemlerini yapmadan önce üniversitemiz web sayfasındaki “DEBİS” sistemine giriş yaparak bilgi giriş işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir. Öğrenci numaranızı öğrenmek için https://ogrbasvuru.deu.edu.tr/OgrNoSorgulama.php tıklayabilirsiniz.
- YKS sonucu ile yerleşen adaylar için isteğe bağlı hazırlık muafiyet sınavı var mı?
Evet, YKS sonucu ile yerleşen adaylar için isteğe bağlı hazırlık muafiyet sınavı bulunmaktadır. Öğrenciler, Yabancı Diller Yüksekokulu’nun duyurularını takip etmek için bu “https://ydy.deu.edu.tr/tr/” internet sitesinden bilgilere ulaşabilirler.
- Fakültenize yeni kayıt yaptırdım derslere de kayıt yaptırmam gerekiyor mu?
Evet, Fakültenize yeni kayıt olanlar diğer ara sınıf öğrencileri gibi ders seçimi zamanında derslerini seçerek, ders kayıtlarını yaptırmaları gerekir.
- Dönem başında kayıt yenilemedim derslere girebilir miyim?
Hayır, öğrencilerimiz ancak kayıtlandıkları takdirde derslere katılabilirler.
- Mazeretim nedeniyle ilan edilen sürede ders seçimimi yapamadım. Ne yapmalıyım?
Mazeretleri nedeniyle süresi içinde dönem/ders kaydı yapamayan öğrenciler, derslerin başlamasından itibaren en geç dört hafta içinde başvurmaları kaydıyla, ilgili birim yönetim kurulu kararı ile dönem/ders kayıtlarını yapabilirler. Bu öğrenciler, bir dilekçe ile Fakülte Öğrenci İşleri Birimi’ne başvurmalıdırlar.
- Derse devam zorunluluğu var mı?
(a) Evet, öğrencilerin derslere devam zorunluluğu vardır.
(b) Dersi ikinci kez alan öğrenciler ile beşinci yılını uzatan öğrenciler için devam zorunluluğu bulunmamaktadır (Beden Eğitimi, Resim, Müzik dersleri hariç). Devam zorunluluğu yalnızca ilk kez alınan dersler için geçerlidir.
(c) Sağlık raporu bulunan öğrenciler, rapor süresi boyunca devamsız sayılır ve bu süre zarfında derslere ve sınavlara katılamazlar. Bu süre içinde ders veya sınavlara katılan öğrencilerin sınav sonuçları geçersiz sayılır ve bu öğrenciler mazeret sınav haklarından yararlanamazlar.
- Yarıyıl Sonu/Yılsonu ve Bütünleme Sınavlarına Girebilme Şartları nelerdir?
Bir dersin yarıyıl sonu/yılsonu ve bütünleme sınavlarına girebilmek için, öğrencinin teorik derslerin ve öğretim üyeleri veya elemanları tarafından sınıfta yapılan uygulamaların en az %70’ine katılmış olması gerekmektedir.
- Sınava giremedim, raporum var, sınava girmem için geçerli olur mu?
(a) Raporlu sadece ara sınav için geçerli olmakta olup, bu işlemin gerçekleşebilmesi için Üniversitemiz Yönetmeliklerinde belirtilen süre içerisinde raporunuzu bir dilekçe ile öğrenci işlerine teslim etmeniz ve ilgili Fakülte Yönetim Kurulu tarafından incelenmesi gerekmektedir.
(b) Yarıyıl Sonu Sınavları için raporun hiçbir etkisi bulunmamaktadır.
- Sınav sonucuma itiraz etmek istiyorum Ne yapmalıyım?
İlan edilen sınava itiraz süresi beş iş günüdür Bunun için öğrenci işleri bürosuna itiraz dilekçesi verilmesi gerekir
11. Ders Programına nereden bakabilirim?
Fakültemiz internet sitesi ders programı bölümünden “https://iibf.deu.edu.tr/bolumlere-ve-derslere-gore-ders-programi/224/” bakabilirsiniz.
- Diploma, Diploma Eki ve Onur belgesini nasıl alabilirim?
(a) Öğrenci Kartları (Akıllı Kart)
(b) Mezuniyet Dilekçesi (Örnek Dilekçe)
(c) Mezun Bilgi Formu (mezun.deu.edu.tr adresinden doldurulacaktır)
(d)Yabancı uyruklu mezun öğrenciler için “Türkiye Mezunları Bilgi Formu” (www.turkiyemezunlari.gov.tr adresinden çıktı alınması gerekmektedir)
“Diploma, diploma eki ve sertifikalar; kişinin kendisine ya da bu belgeleri alma yetkisi içeren noter onaylı vekâletnameyi ibraz eden vekillere teslim edilir. Kişinin yurt dışında bulunması halinde, vereceği vekâletnamenin Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarından alınmış olması gerekmektedir. Vefat eden kişinin diploması, talep halinde veraset ilamını ibraz eden kanuni mirasçısına imza karşılığında teslim edilir.”
- Ön Lisans diploması nasıl alabilirim?
Lisans düzeyinde öğrenim gören bir öğrenci, ilk dört yarıyılın tüm derslerini başarıyla tamamladığında ve en az 2.00 ortalamaya sahip olduğunda, bir dilekçe ile kaydını sildirmek koşuluyla Ön Lisans Diploması alabilir.
- Kayıt silme işlemini nasıl yapabilirim?
İlgili mevzuat hükümlerine göre kayıt silme işlemi gereken durumlarda, bir dilekçe ve öğrenci kartı ile birlikte ilgili Fakülte Yönetim Kurulu Kararı doğrultusunda öğrencinin kaydı silinir ve bu durum e-devlet sistemine yansıtılır. (İlişiğiniz kesildiği takdirde durumunuzu kapsayan Kanuni bir düzenleme olmadıktan sonra öğreniminize geri dönemezsiniz.)
Evet, güncel staj bilgilerine ulaşmak için www.iibf.deu.edu.tr sitesinden Staj İşlemleri Sayfası üzerinden bilgi alabilirsiniz.
- Staj yapabilir miyim?
Evet, güncel staj bilgilerine ulaşmak için www.iibf.deu.edu.tr sitesinden Staj İşlemleri Sayfası üzerinden bilgi alabilirsiniz.
- DEBİS şifremi hatırlamıyorum. Nasıl alabilirim?
DEBİS şifrenizi daha önce edinmiş fakat unuttuysanız, https://debishs.deu.edu.tr sitesinden veya epostadestek@deu.edu.tr destek biriminden yardım alabilirsiniz.
- Tek ders sınavından nasıl yararlanabilirim?
Tek ders sınavına girmeye hak kazanan öğrenciler, sorumlu oldukları dersi en az bir kez almış ve başarısız olmuşlarsa, öğrenci işlerine bir dilekçe ile başvurmaları durumunda tek ders sınav hakkından yararlanabilirler.
- Öğrenci Kimliğimi kaybettim, öğrenci kimliğimi yeniden nasıl çıkartabilirim?
https://iibf.deu.edu.tr/ogrenci-isleri-ornek-dilekceler/971/ “Öğrenci Kimlik Kartı Kayıp” işlemleri sekmesinden kayıp kart işlemlerini öğrenebilirler.
- Yaz okulunda en fazla kaç ders alabilirim?
Fakültemiz öğrencileri ile bir başka Üniversiteden yaz okulunda ders almak isteyen öğrenciler için yaz okulunda alınabilecek azami ders sayısı 3 (üç) ile sınırlıdır.
https://ogrenci.deu.edu.tr/yaz-oegretimi-uygulama-esaslar/
NOT: Diğer üniversitelerin yaz öğretimlerinden ders alabilmek için, ders alacakları kurumda derslerin başladığı tarihten önce, kayıtlı oldukları Fakülte Öğrenci İşleri Birimine başvurması gerekir. Derslerin başlangıcından sonra başvuruda bulunan öğrencilerin başvuruları kabul edilmez. Öğrenciler ancak başvurularının kayıtlı oldukları Fakülte Yönetim Kurulu tarafından uygun görülmesi kaydıyla Üniversitemiz bünyesinde yer alan diğer birimlerin ve diğer üniversitelerin yaz öğretimlerine başvurabilirler. Yönetim Kurulunun onayı olmaksızın alınan dersler değerlendirmeye alınmaz.
- Öğrenime Ara Verme İzni var mı?
Evet öğrenci, izinli olduğu süre boyunca öğrenimine devam edemez ve öğrencilik hakları dondurulur. Bir yarıyıl veya iki yarıyıl süreli ara verme izni, izin verilen yarıyılın başından, yarıyıl sonu bütünleme sınavlarının bittiği tarihe kadar geçerli olur. Önlisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği | Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı (deu.edu.tr) internet sitesinden bilgi alabilirsiniz.
Bilgi: MADDE 31 ve MADDE 32
- Öğretim Planı ve Ders İçeriklerine Nasıl Ulaşabilirim?
Öğretim planı ve ders içeriklerine, üniversitemizin www.deu.edu.tr üzerinden “Bilgi Paketi Ders Kataloğu” bölümüne giderek ulaşabilirsiniz. İlgili bölüm ve programa tıkladığınızda, dersin koduna tıklayarak ders içeriğine erişebilirsiniz. PDF formatında almak isterseniz, yazdır “Ctrl+P” seçeneğini kullanarak PDF olarak kaydedebilirsiniz. https://debis.deu.edu.tr/ders-katalog/index.html
- Sınıf veya ders geçme bir engel var mı?
(a) Bağıl değerlendirme sistemini uygulayan birimlerde, öğrencinin ikinci ve sonraki yarıyılların sonunda en az 1.80 genel not ortalamasına (GNO) sahip olması gerekmektedir.
(b) 1.80 GNO barajını aşamayan öğrenciler, genel not ortalamalarını yükseltmedikçe daha önce almadıkları dersleri alamazlar. Bu öğrencilerin GNO’larını öngörülen değere yükseltmeleri için, öncelikle D, Y, FF veya FD aldıkları dersleri tekrar etmeleri gerekmektedir. Önlisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği | Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı (deu.edu.tr) yönetmeliğin “MADDE 9” bilgi alabilirsiniz.
- Mali Yükümlülükler var mı?
Evet, öğretim yılının güz ve bahar yarıyıllarının başında, ilgili mevzuatla belirlenmiş olan cari hizmet maliyeti, öğrenci katkı payı ve kredi başına ödenecek katkı payı gibi ücretleri ödememiş olan öğrencilerin kaydı yenilenmez.
- Özel Öğrenci Başvuru ve Değerlendirme İşlemleri Hangi Birim Tarafından Yapılmaktadır?
Özel öğrenci başvurularının alınması ve değerlendirilmesi, ilgili bölüm başkanlığının görüşü ile Fakülte Yönetim Kurulu tarafından yapılmaktadır. https://ogrenci.deu.edu.tr/oezel-oegrenci-yoenergesi/
25. Erasmus öğrenci hareketliğinden faydalanabilir mi?
Evet, Erasmus öğrenci hareketliliğinden faydalanabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak ve başvuru yapmak için internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. “ https://international.deu.edu.tr/”
- Yurt Dışında Öğrenciyim kayıt olabilir miyim?
Evet.
Yurt Dışından Öğrenci Kabul Yönergesi “https://ogrenci.deu.edu.tr/yurt-disindan-oegrenci-kabul-yoenergesi/” inceliye bilirsiniz.
- Daha önce bir üniversite okudum. Başarılı olduğum derslerden nasıl muaf olabilirim?
Daha önce bir üniversite okuyup başarılı oldukları derslerden muaf olmak isteyen öğrenciler kayıt oldukları yarıyılın kayıt yenileme süresi bitimine kadar muaf olmak istedikleri dersleri belirten dilekçe ve transkript ile birlikte kayıtlı oldukları okula başvurmaları gerekir.
- Başarı notu ve başarı düzeyinin değerlendirilmesi var mı?
Derslere devam zorunlu olup, bir dersin başarı notu; o dersin yarıyıl içi notunun % 40 (yüzde kırk)ının yarıyıl sonu ve/veya bütünleme sınavında aldığı notun % 60 (yüzde altmış)ına eklenmesi ve elde edilen sayının en yakın tam sayıya çevrilmesi sureti ile belirlenir.
- Akademik takvimine nasıl ulaşabilirim?
https://iibf.deu.edu.tr/akademik-takvim/211/ Fakültemiz internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
30. Öğrenim süresi ve öğrencilik haklarından yararlanma kaç yıl?
(a) Öğrenciler, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın, öğrenim süresi iki yıl olan ön lisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl içinde tamamlamak zorundadır.
- Yatay Geçiş hakkında bilgi alabilir miyim?
Evet, Yatay Geçiş Yönergesi | Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı (deu.edu.tr) internet sitesinden bilgi alabilirsiniz. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler, yatay geçiş için istenen evrakları okullarından alarak gitmek istedikleri üniversiteye başvurmaları gerekir.
- Yabancı uyruklu öğrenci kontenjanı ile Türkçe eğitim veren bir bölüme yerleştiğim fakat Türkçe düzeyim yeterli değil ne yapmam lazım?
Kayıt hakkı kazanan adaylar kayıt işlemi sırasında Üniversite Senatosunca belirlenen kurum ve merkezler tarafından verilen “Türkçe Dil Yeterlik Belgesi”ni sunabilir. Kayıt tarihinden sonra diğer kurum ve merkezlerden alınmış olan Türkçe Dil Yeterlik Belgeleri kabul edilmez. Türkçe yeterlik seviyesini belgelendiremeyen adaylar programa kayıt yaptırdığı dönemin başında DEDAM tarafından düzenlenen Türkçe Seviye Tespit Sınavına alınır. Sınav sonucunda Türkçe seviyesi yetersiz olan öğrenciye, yeterli seviyeyi sağlaması için DEDAM’da eğitim almak üzere bir yıl süre verilir. Bir yılın sonunda yeterli seviyeyi sağlayamayan öğrenci bir yıl daha DEDAM’da eğitime devam eder. Bu sürelerin sonunda yeterli seviyeyi sağlayamayan öğrencinin Fakültemiz ile ilişiği kesilir.
33. Uzaktan eğitim derslerine nasıl katılabilirim?
https://online.deu.edu.tr/portal/ DEUZEM internet sitesinden uzaktan eğitim derslerinize katılabilirsiniz.
- Yemekhaneden nasıl faydalanabilirim?
Yemek kartı yüklemelerinizi haftalık veya seçenekli gün olarak https://pos.deu.edu.tr/ adresinden DEÜ mail adresiniz ve şifreniz ile her hafta cuma günü saat 13.00’e kadar yapabilirsiniz.